mérgezett vízivók

Tőlünk kissé keletre, mondjuk az Uraltól keletre és dél-keletre ismert egy tanmese. 
 
Eszerint az istenek megdühödnek az emberekre, és megmérgezik a vizeket, amitől mindenkinek elmegy az esze. Ez eddig megdöbbentő párhuzam, igaz felénk a lelkeket mérgezték meg, de az embereknek ugyanúgy elment az esze, A párhuzam nem is olyan távoli, különösen ha a kezdetekből indulunk ki, mikor is ketten valának a világon isten Szent lelke és a víz, illetve a vizek. 
A bölcsek és a király nem ivott a vízből, hogy megőrizzék elméjük épségét eszük józanságát. És lőn, ők aztán józan döntéseket hoztak, amit az elborult elméjű többség nem értett, és egyre különösebben tekintettek a királyra. Az uralkodó észrevette ezt, és kérdé a bölcseket, mit is tegyen. ők összedugták okos fejüket és a következőre jutottak: Felség, ha uralkodni akarsz felettük, az vizüket kell innod.
Kb ennyi. 
 
Hallgatom a koronavírussal kapcsolatos híreket, és látom, hogy nagyjából senki nem érti a természetet, és a természet működését. Félreértés ne essék, nem akarok bírálni senkit. mindenki ugyanazt a vizet issza, így mindenki félreérti a természetet. 
A járvány kezelése azonban nem természeti, hanem társadalom-lélektani kérdés, és abból az emberek nagy része jelesre vizsgázott. Őrültség persze az egész, de miután mindenki ugyanannyira őrült, végül is az adott körülmények között a legtöbbet hozzák ki a helyzetből. 
A rosszat csinálják jól, ahogy Agócs Jóska bácsi fogalmazná, de sebaj, 
ebből ugyan nagyobb rossz lesz, 
de legalább boldog egyetértés van abban, hogy a dolgok rendben zajlanak. Kétségtelenül így is van. innen nézvést ugyan őrült rendben, de mégis csak rendben. 
 
Ilyenkor szokták felvetni a barátaim, miből gondolom, hogy egyedül én ismerem a természetet. 
Nos, mert nem vagyok sem király, sem bölcs, egy egyszerű vízhordó fiúcska lennék, aki csak vitte a vizet a királynak és a bölcseknek, és ha szomjas volt, ő is csak azt itta, és miután kihallgatta a bölcseket és se király nem volt, se nagy tudású bölcs, uralkodni nem akart, se uralkodóknak tanácsot adni, így aztán úgy döntött, ha mindenki megőrül is, ő megőrzi józan eszét. 
És továbbra is a tiszta vizet itta.
 
A természettől elidegenedett tudással nincs is semmi gond, ha egy járványt kell megfékezni, annál több adódik vele, ha élelmet kell termelni, vagy a természetben kell gazdálkodni. 
 
Nos, a Kiskunság ezért lesz sivatag. mindenki ugyanazt a vizet issza, így mindenki ugyanúgy azt gondolja, azt tehet a természettel, amit csak akar. Gátak közé szoríthatja a folyót, elvezetheti a felszíni vizeket, mert ezek csakúgy ott vannak, és ha elvezetjük őket, legfeljebb majd nem lesznek ott, lesz helyette szántó, amely nem élelmet, életet terem, hanem pénzt, egyre több pénzt. 
A természet ettől nem változik meg, miért is változna, hiszen, ha valakinek lecsapoljuk a vérét, mondjuk a lábából, nem változik, legfeljebb a vére nem lesz ott, mármint a lábában, és láss csodát, a szerencsétlennek erre fekélyesedni, rohadni kezd a lába, de a két dolog között nincs összefüggés, miért is lenne, és meg tudjuk gyógyítani, levágjuk a lábát, és ettől kezdve az sem lesz ott. 
Milyen nagyszerű.

Persze azért van megoldás, társadalmi szinten is, és egyéni szinten is. Csak épp senkit nem érdekel. Nem baj, a következmények nem maradnak el. Ezzel együtt, aki tiszta vízre vágyik és tenni is akar érte, keressen meg, segítek.
 
nálunk a vízhordó fiúcska a bolond, az udvari bolond, ez lennék, bár udvar már nincs, felszántották.

g.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Éghajlatváltozás - a médián túli valóság

szkíta tájépítészet tudása

Péter negyedik árulása