A Kiskunság lakóihoz!


A Kiskunság lakóihoz!

Néhány érdekesség:

1,) Hallottam egy érdekes vitát, melyben arról folyt a szó, Fülöpjakab térségében kilenc, tíz vagy tizenkét métert zuhant a nyugvó talajvíz szint.
2.) Az ATIVIZIG épp most fejezte be a Dongér vízemésztő képességének növelését, amivel hatékonyabban tudja elszívni az egész Homokhátság alól a vizet, lévén, hogy a Kiskunhalas Kiskunfélegyháza közötti folyosó a táj legmélyebb vonulata. Akciójuk olyan jól sikerült, hogy ebben az évben olyasmi történt, amire a Kiskunság legidősebb lakó sem emlékeznek, már viszonylag csapadékosabb tél végére kiszáradt a Kelő-ér, holott még 2018 aszályos télutóján is volt víz benne.
Néhány szanki gazda kicsit dühösen konstatálta a száraz időjárás ellenére a Gerje-Perje rendszerében a KÖTIVIZIG nyitva tartja a zsilipeket. 
Tehát miközben a Homokhátságot 2019 nyarán félsivatagi klímába sorolták, 
a két nevezett illetékes vízügyi igazgatóság, 
gőzerővel dolgozott a víz teljes levezetésén!

 A víz nemzeti vagyon.  

A vizigek feladata e nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, de vajon nem veti-e fel a hanyag kezelés alapos gyanúját, ha ez mindössze annyit tesz, ha a vízigek tevékenysége abban merül ki, hogy a természeti kincset Minél hamarabb és minél teljesebb mértékben elvezetik az országból És az a tény, hogy a víztől megfosztott Kiskunságot egyre gyakrabban egyre jelentősebb és egyre nagyobb kárt okozó aszályok érik, nem veti-e fel a vízemésztők felelősségét. Az aszály a víz hiánya, e természeti katasztrófához bizony hozzájárul, hogy a Vizigek által elvezetett víz hiányzik a területről. 
Ha valaki a vízelvezetéssel pusztító természeti katasztrófát okoz, az nem veti-e fel a közveszély okozás alapos gyanúját?

Kiskunság lakói! ébresztő!  

Az életetekről, a jövötökről, gyerekeitek jövőjéről van szó. 

Hogyan lehetséges, hogy évekkel azután, hogy
- az éghajlatváltozásról szóló kormányközi jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy
otthonotok pár év alatt sivataggá válhat,
- hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)
a Homokhátságot már a félsivatagos övezetbe sorolta.

A területen illetékes két Tisza menti vízügyi igazgatóság legfontosabb dolgának még ma is a víz elvezetését tartja.

Emberek! Ez már nem tréfa. A sivatagból vizet elvezetni őrültség.
Évek óta hiába könyörgünk azért, hogy fontolják meg, legalább szakmai vitát folytassunk róla, szabad-e félsivatagból vizet elvezetni. Arrogáns elutasításnál egyebet válasz gyanánt nem kaptunk, gondoljatok csak arra, hogyan ment neki a KÖTIVIZIG a Tiszazugi természetrombolás megkérdőjelezését megkockáztató WWF jószándékú szakértőinek. 
Mit érdekli őket, hogy az államfő, a kormány a klímaváltozás lassítása érdekében fát akar ültetni, ők milliószám írtják a fákat,
mit érdekli őket, hogy a félsivatag jellemzően vízben szegény terület, ők fokozzák a vízelvezetést, legyen csak vízben szegényebb. Legyen félsivatagból sivatag.
Miközben a klíma egyre kaotikusabbá válik. A földközi tenger régiójába egyre inkább hideg vizet szállítanak a tenger áramlások, miközben egyre gyakrabban érkezik a déli szelek szárnyán a várt eső helyett szaharai por, ezek az arrogáns félistent játszó vízügyi igazgatók, a táj további szárításán dolgoznak.

Kiskunság lakói! Móra Ferenc célszerű szegény embereinek leszármazottai! valóban klímamenekültek akartok lenni? Valóban meg akarjátok várni, hogy arrogáns  félistent játszó vízügyi vezetők sérthetetlenségük, érinthetetlenségük biztos tudatában elpusztítsák otthonaitokat, szűlőföldeteket?

Itt az ideje megálljt parancsolni a vízügyi klíma változtatásnak  és eszement vízelvezetés helyett észszerű vízkészlet gazdálkodásra kényszeríteni e gazemberek népes csapatát, vagy börtönbe zárni őket, ahová valók. Tegyetek valamit! Ne hagyjátok, hogy mindez végbemenjen. Talán még nem késő.

A kormány megbízásából szakmájukat, hivatásukat szerető vízmérnökök tervet készítettek a víz megtartásra, amit Jászszentlászló mellett kétségbeesett gazdák önerőből kezdtek el megvalósítani a térség legbővizűbb jellemzően állandó vízfolyásán, miközben a vízügy mellettük százszor annyi állami pénzből dolgozott ellenük. És ki győzött? Akinek több pénze volt.
Mire a műtárgyak elkészültek, a víz elapadt.
A Kiskunság eddig soha nem látott hátrányból várja az elkövetkező tavaszt. Mi lesz, ha megismétlődik 2018. Akkor legalább imitt amott volt víz. Most nincs. És ha medárd kimarad, vagy csak késik? Ha a változó időjárásnak hála a déli szél vizet nem, csak homokot hoz? És ha a sors különös kegyelméből mégis csak lesz eső? És nem az idén, csak két év múlva dönt végromlásba az egyre erőteljesebben fél sivatagi klíma? Az Isten Szent Szerelmére, ne hagyjátok!Nézzétek a gyerekeiteket! Gondoljatok arra, mi lesz velük?! Tegyetek valamit magatokért! Ha semmi mást nem jelentsétek fel ezt a nemzeti kincset elherdáló, az éltető víz elvezetésével szülőföldeteket aszályba, félsivatagi sivatagi klímába taszító önelégült arrogáns társaságot.

Nincs hová hátrálnotok, és a klímaváltozás körülményeit látva menekültök sem lesz hová-

Tisztelettel:
Molnár Géza


Megjegyzések

  1. Sziasztok! Sőt kedves mindenki. A front elvonulóban, én jövök vissza a fényre, mások meg, nos ki tudja. Emberek, nincs mese, ha meg akarjátok őrizni az esélyt a szülőföldetek megmentésére, fel kell jelenteni a két vízügyi igazgatóságot és a drága főigazgató urat hanyag kezelésért és közveszély okozásért. Nem nagyon van választásotok. Ha a vízelvezetés marad, és Afrika északi felén észen lesznek, és még a szerencse is hozzánk pártol, a Szahara helyén néhány évszázad alatt egész élhető tájat lehet varázsolni. A Kárpát-medence közben csatlakozik a Tarin medencéhez nem biztos, hogy jó ötlet, de ki lehet próbálni. Én mondjuk nem tenném, ha iszlamista lennék, még az OVF márvány utcai épületének felrobbantását is bevállalnám öngyilkos merénylet formájában. Az egész bagázs nagy szerencséjére a Kiskunságban viszonylag kevés az iszlamista, bár a sivatagosodás előrehaladtával nőhet a számuk.
    Szóval volt egy fórum. Itt erről a tudósítás.

    Ezen a napon (február 25, de erre senki ne vegyen mérget) volt egy kormányzati fórum „Vízgazdálkodás és agrárium” témában,

    9-17-ig sok 20+ perces előadás, (a címzettek közül többen ott voltunk),

    ahol az államigazgatás vezetett szereplői arról tettek bizonyságot,

    hogy elég jól értik, és igyekeznek a paradigmaváltásban;

    a vezetőbbek közül a Vízügyért felelős főigazgató adott elő,

    aki büszkén deklarálta, hogy nem érti, és marad is a vízlevezető vg. híve,

    és a beleszólást hozzánemértő támadásának tekinti; és a többi félvezetővel együtt el is távoztak az előadása után.

    Szóval, sokat töprengtem, és miután a Kiskunságon csak átmenetileg lakoztam, a helyzet reménytelenségét látva elmenekültem onnan, egy olyan helyre, ami az Atlasz előteréhez és a Csád tóhoz hasonló helyzetben van. itt lehet dikicselni azzal, hogy az ember menti, a menthetőt. A Kiskunság jelenleg fél sivatag. A FAO szerint. Ugyanezen szerv félsivatagnak tekinti a Great Basin Deserten fekvő Nevada nagy részét, és most képzeljük el, ha elmebeteg főigazgatónk ott lenne vezető, vajon mennyi ideig maradna szabadlábon, ha a térségben vízelvezető vízrendezést szorgalmazna, és a vizek gyors levezetésének átgondolását célzó felvetéseket, hozzá nem értő támadásnak tekintené?

    Akkor most egy kérdés. Én a magam részéről egyetlen vak nénit nem akarok átvezetni az utca túloldalára, ha inkább a potyogó erkélyek alatt akar sétálni azon az oldalon, ahol van. de abban az esetben, ha akad akár egyetlen jogász is a Kiskunságban, vagy bárhol széles-e világon, aki bevállalja, citáljuk már bíróság elé ezt az ostoba mohó sapienst. Ez ugyan támadás lesz, de aki átolvassa a blogra tán visszakerült Kiskunsági szimfónia c. írást, látni fogja, hogy a legkevésbé sem hozzá nem értő.és hogy pozitív is legyek. Ha jelentkezik nálam egy vízügyi cég, fél éven belül olyan terv csomagot teszek az asztalára, amely segítségével a világ bármely sivatagosodó területén meg tudja fordítani a kiszáradás folyamatát, ha van még ott víz. A szabadalmat, ha a javaslatommal megelégszik, pár hónapon belül le lehet védeni, és kezdődhet a munka, modellezéssel egy kicsit tovább tart, de egy sivatagi terület bevonása mellett öt éven belül referencia munka is a rendelkezésünkre áll. És ha a főigazgató úr a magatartásának leginkább megfelelő elbírálásban részesül, mire kikerül a börtönből, ahová való, a világ számos pontjáról eltüntethetjük a sivatagot. Ha tovább végzi itthon áldásosnak a legnagyobb jó indulat mellett sem nevezhető tevékenységét, ugyanennyi idő alatt fog elsivatagosodni a Kiskunság. Lehet választani.

    Ja és nem én kezdtem.

    Tisztelettel Molnár Géza

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Éghajlatváltozás - a médián túli valóság

szkíta tájépítészet tudása

Péter negyedik árulása