Műsorváltozás

Üdv mindenkinek.

Be kell ismernem tévedtem.
Arra gondoltam, majd valamikor itt a nem túl távoli jövőben lesz valami, van időnk felkészülni, majd én kialakítok itt előbb néhány magas ágyást, de olyat, ami kapcsolatban áll a talajjal, megnézem mi sül ki belőle, illetve mi terem benne, és példát nyújtok arra, hogyan lehet a változó körülmények között élelmet termelni.
Az ötlet nem rossz, és aki erre felé akar menni, nézze meg Gyulai Iván videóját, tán Iván kertje a címe, ő elmondja hogy kell, én se tettem volna többet.
Csakhogy az összeomlást illetően tévedtem. Nem lesz, hanem van, nevezetesen 2017 óta az éghajlat épp összeomlik körülöttünk.

Nem bizonygatom, csak egyetlen egy adalék: Nézve az Usából, Kanadából az Egyesült Királyságból és Szibériából érkező adatokat az látszik, hogy Novoszibirszktől kelet felé haladva Seattle és New York érintéséve a dél angliai Exeterig egy ezer km körüli sávban 2016-tól évi tíz fokot zuhant az évi középhőmérséklet.  Kb úgy, kell elképzelni, hogy a Nagy-tavak vidékén 2017-re, a rá következő évben a sáv terjeszkedett mind kelet, mind nyugat felé, 2018-19 körülre beborította az amerikai kontinenst, mára a teljes megjelölt sávot.
Nos a zuhanás tíz fok körüli, Dél-Angliában valamivel kevesebb, a Niagara vidékén valamivel több. Csak az összehasonlítás kedvéért, ez egy év alatt épp a 150 szerese annak az értéknek, amivel a globális felmelegedés kamuja szerint a föld hőmérséklete 1970 és 2000 között nőtt, de ha tágabban értelmezem és 1970-től 2010-ig vizsgálom akkor kétszázszorosa. Azt hiszem ez a különbség elég figyelemre méltó, egyfelől jelzi, hogy a felmelegedés valóban hiszti csupán, másfelől azt is, hogy azért 2017-től valami zajlik a világban. Ez a valami vélhetően az éghajlati rendszer összeomlása.

Nos, van aki szerint e változások nem összeomlásra utalnak. Persze ezek az emberek vagy nem tudják, hogy a természet rendszer, vagy nem értik, hogy egy rendszeren belül egészséges rendszer működést feltételezve ilyen léptékű változások még eseti anomáliaként se nagyon fordulhatnak elő, vagy mindkettő egyszerre. Vannak akik a globális felmelegedésről hallva bevették, hogy az öt-hét század pontos évi változás boríthatja, megváltoztatja a rendszert, most látva ennek az értéknek a 150-200 szorosát megjelenni, úgy vélik ez még a rendszer tűrőképességén belül lehet. De a legszebb, hogy sokan nem hiszik el, hogy ilyesmi történt.

Ami engem illet nem győzködök senkit, aki úgy váli. hogy bár a Niagara vízesés, mely egészen napjainkig száz évenként egyszer fagyott be, ellenben 2017-től három évben háromszor, hogy a golf áramlat, amely eddig makacs következetességgel szállította a meleg vizet északra, most az Ibériai félszigetnek csapódik és szétoszlik, de ez rendben van, nem jelent semmit, az csak higgye ezt és érezze jól magát.
Ami engem illet úgy vélem, ezek a jelek rendszerszintű összeomlásra vallanak. Ez ellen úgy lehet valamit tenni, ha elkezdünk kis léptékben olyan önszerveződő rendszereket létrehozni, melyek menedéket nyújthatnak az épp elsüllyedő klíma élőlényeinek, és ha elég nagyok, akár ember léptékűek is lehetnek.
Épp ezért felhívok mindenkit, aki akar ilyesmit, kommentbe jelezze.
Mindegy, hogy birtokai vannak, ahol lehet kísérletezni, mindegy, hogy csak a fizikai munkaerejét ajánlja fel.
El akartunk indítani itt egy oldalt, ahol lehetne csatlakozni, de miután az ismeretségi körömből megszólított ötven emberből senki nem jelentkezett, csak mindössze négy-öt barátom áll egyelőre az ötlet mögött, ezt korainak tartom. Ha lesz elég jelentkező majd átgondoljuk, ha tudunk tenni valamit, arról viszont nem tudósítunk, nincs miért.
Aki csatlakozni akar, megtalál, a többiek érezzék jól magukat, amíg lehet.
Zárszónak álljon itt Dsida Jenő sírverse:

Megtettem mindent, amit megtehettem,
kinek tartoztam, mindent megfizettem.
Elengedem mindenki tartozását,
felejtsd el arcom romló földi mását. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Éghajlatváltozás - a médián túli valóság

szkíta tájépítészet tudása

Péter negyedik árulása