Klímavédelmi akció terv 2020


Klímavédelmi akció terv

hallgatom valamelyik időnként komolyan vehető, most teljesen komolytalan műsort a kormány nyolc pontos klímavédelmi akció tervéről, amely kb. úgy védi a klímát, mint a feleség házi barátja a házasságot. A hivatalos bácsi azt magyarázza, hogy a baloldal szerint ez az ő privilégiumok. Ez kb. olyan, mint arra a felvetésre, hogy a férj nem lehet a nő szeretője, mert fogalmilag kizárt, lelkesen rátromfolni, de a szomszédasszonynál lehetek. Persze elkövetni ugyan azt a hülyeséget jó tíz tizenöt éves késéssel. A baloldal ugyanis nemcsak úgy tematizálta a közvéleményt, hogy ők az igazi klímaharcosok, hanem azt is elmagyarázta, mit is kell klímaváltozáson és klímavédelmen érteni. És jött a globális felmelegedés, ami globális szinten statisztikai hibahatáron belüli hőemelkedést jelentett, egy két érdekes és lelkesen figyelmen-kívül hagyott eseménnyel. Ráadásul, ha a természet rendszer, akkor egy rendszeren belül a tartósan egyoldalú, tehát visszaszabályozhatatlan folyamat a rendszer összeomlásához vezet. De ez közhely, világosított fel néhány baloldali barátom. 

A rendszerelméletben igen, de a klímaváltozás kutatói azért egy laza mozdulattal lemodellezték, hogyan fog kinézni a föld klímaja a felmelegedés miatt kb. félévezred múlva és amikor a rendszer 2014 körül elkezdett összeomlani csak kapkodták a fejüket, majd 2017-ben az összeomlás visszafordíthatatlanságát látva bedobták a törülközőt „Az éghajlatváltozás ismeretlen területre vitte a kutatókat” Valami ilyesmit nyilatkozott 2017-ben David Carlson, a World Climate Research Programme (Éghajlatkutatási Világprogram) igazgatója.. De hogy mennyire ismeretlen az a terület, azzal eleddig senki nem nézet szembe. Ha közhely, hogy a felmelegedés összeomláshoz vezet, ami nemes egyszerűséggel káoszt jelent. Ideje lenne komolyabban venni a közhelyeket. Csak annyira mondjuk, hogy az ismereteinket ne csak arra használjuk, hogy a természettel és a modellekkel egyaránt foglalkozókat, kioktassuk, miközben mi a közhelyek ismételgetésén túl egyebet se teszünk.   
Tehát ott tartunk, hogy egymás után születnek a klímavédelmi intézkedések, miközben a valós problémák meg sem jelennek a diskurzus térben. Ez utóbbi viszont egyértelműen annak köszönhető, hogy nincs jobb oldali újságírás és a jobb oldalon egy-két üdítő kivételtől eltekintve szolgalelkű propagandisták vannak. Még az is lehet, hogy ugyanabból a zsebből is jut némelyeknek egy kis apró pénz, mert akár milyen megmondó emberek, amikor elcsesznek valamit, mint most a klímaváltozással kapcsolatban, a jobb oldal rovására tévednek. 

Jelen esetben arról van szó, hogy kb. 2017 óta jelezzük feléjük, hogy gond van a felmelegedéssel, egyfelől, mert a természet rendszer, és nem valami, ami csak úgy ott van, ami előbb utóbb komoly gondokhoz vezethet, akár van felmelegedés akár nincs. Illetve, hogy a Kiskunság éghajlatának megváltozása még az 1900-as évben kezdődött, amikor a szén-dioxid ártalmairól legfeljebb a boros pincék mélyén a must forrásakor felhalmozódó gyilkos gáz jutott az emberek eszébe, a globális felmelegedés apostola, Al Gore pedig tán még leendő szülei álmaiban sem létezett. Arra is rámutattunk, hogyan lehetne áttematizálni a közbeszédet, és olyan akció tervet készíteni, amelynek segítségével a Kiskunság éghajlatát már érezhetően vissza lehetett volna fordítani. De nem. A jobb oldali sajtó ehelyett úgy viselkedett, mint egy kifőzde pultjára dobott sült hal. Bal liberáliséknál volt némi mozgolódás, egészen addig, míg rá nem döbbentek, hogy a téma öngól, mert ha feszegetik, többet ártanak a felmelegedés dogmájának, mint a jobboldalnak. Azóta ők is hallgatnak.
És akkor kukucskáljunk egy kicsit a média mögé!
Tessék mondani, teljesen hülyének tetszenek nézni mindenkit? Komolyan el akarják hitetni velünk, hogy a kemény mag három fenegyerekét a jákobozás miatt távolították el, és ezért nem lehet állandó műsorok. Persze, azért mert egy se nem zsidó se nem magyar de még belgának se belga értelmetlenségi politikusról félremagyarázható tréfát fogalmaz meg egy izzig-vérig zsidó gyerek, hisz a Rabbyról tudjuk, még a birodalmi törvények értelmében is szidónak számít, rögtön le kell tiltani a képernyőről, holott a műsorvezetőnek, akinek tán csak van némi felelőssége abban mi hangzik el a műsorában hajaszála sem görbül? Elvtársak! Ez az egész durva libsi komcsi módszer!És bizony ezért tetszenek propagandistának lenni megmondó emberkéim ott a jobb oldalon, és most tessék gyorsan leszedni rólam a keresztvizet, mert minden csepp vízre szükség lesz a Homokhátságon, és hátha tudnak majd öntözni vele.
És akkor témánál vagyunk.
Most tessenek elképzelni egy gazdaságot, ahol van néhány tehén. Van nekik szénájuk is, hogy legyen, mit enniük, sőt még legelőjük is. Jön a gazda, a legelőt felszántja, mert a bioetanol jobb ötletnek tűnik, mint a tej, a szénát meg felgyújtja, mert kell a hely raktárnak. Jön haza az asszony, kérdezi mi történt a szénával. Útban volt, felgyújtottam. És őszintén, tudom, hogy nem olvasnak blogot, ilyesmit pláne, szűkagyú propagandistáik pedig gondoskodnak róla, hogy ilyesmi el se jut hozzájuk, de akad olyan kormánytag, politikus, aki szerint ezt tekinthetjük a jó gazda gondosságának? A drága vízügyünk, ugyanis ezt teszi. A Kiskunság éghajlata 2019 nyarán félsivatagi besorolást kap az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi jelentés pedig már néhány éve, 2016-17 környékén figyelmeztet arra, hogy az elsivatagosodás veszélyének legközvetlenebbül kitett terület, és akkor a szakértelméről híres vízügynek nevezetesen az ATIVIZIG-nek, mi a legnagyobb projektje? A vízelvezetés fokozása, a Dong-ér víz emésztő képességének növelése, és ezzel párhuzamosan mit tesz a KÖTIVIZIG? Ugyanezt, minden vizet elvezetni a homokhátságról, sőt még a hátság talajvízét valamelyest megtámasztó Tisza árteréről is. És akkor hab a tortán hogy »A 2019 nov 21.-i bajai konferencián mondta Hoffmann Imre és Biró Tibor egybevágóan, hogy szakmai konszenzus született arról a konferencia előestélyén, hogy "lassítani kell a vizek lefolyását"
« Kedves Hoffmann Imre! És Bíró Tibor! Érzik ugye a helyzet különös báját. A házunk ég, talán az egész ég, a tetőt már csak néhány elszenesedett gerenda és a tűzfal tartja, Még nem dőlt ránk. A Kiskunság a hivatalos besorolás szerint még nem sivatag, csak fél, de az előre jelzések szerint az lesz, tehát rövidesen a tető is ránk omlik. És önök, mint a tűzoltóság szakmai vezetői egy konferencia szünetében egyetértenek abban, hogy tán jobb lenne benzin helyett gázolajjal locsolni a tüzet, vagy esetleg bioetanollal, az mégis csak fenntarthatóbb. És akkor most ennek örüljünk? Egy nedves kontinentális éghajlatú terület félsivatagi klímájúvá válik, küszöbön az elsivatagosodása, midőn magukban felmerül, tán nem lassabban kellene elvezetni róla a vizet. 
Ezt az éleselméjűséget. Persze ne legyünk maximalisták! Ismerjük el, ez a gondolkodás azért még mindig megfontoltabb, mint a két Tisza menti vízügyi igazgatóság vízelvezetést célzó szakmai buzgalma. És akkor gondoljunk a szolnokiak arrogáns kioktatására, miszerint ők felelős szakemberek, akik tudják, mit tesznek. Kedves Igazgató úr! És drága kollégái! Ha önök tudják mit cselekszenek, és valóban felelőssek ezért, akkor a jelenlegi jogszabályok szerint is hosszú évekig börtönben kellene rohadniuk. A víz nemzeti vagyon, amivel a jó gazda gondossága szerint kell gazdálkodni, erre mit tesznek, azon dolgoznak, hogy minél gyorsabban elvezessék. Ha ez nem víz lenne, hanem pénz, már feltűnt volna valakinek. És akkor a dologiasított természeti erőforrás megvonásával  évről évre kisebb-nagyobb aszálykárt idéznek elő! És akkor mihez is értenek önök? Ahogy én elnézem a nemzeti vagyon hanyag kezeléséhez, illetve közveszélyokozáshoz! A mai törvények szerint mindkettő bűncselekmény!
Máshonnan is megközelíthetjük a dolgot. A XIX. század végén az egyre kapzsibb és szűk látókörűbb kapitalista gazdaságot elvtelenül, a szakmai becsületre mit sem adóan kiszolgáló  „kultúr”-mérnöki kar megkezdi az Alföld lecsapolását. Nem akarok bővebben belemenni a kérdésbe, Bogár László beszélt gyakran arról, hogy e közgazdasági iskola alaptétele, hogy az üzlet, a profit mindenek előtt. Nos a meglehetős eufémiával kultúrmérnöknek nevezett szakbarbárok el is kezdték Alföldünkön a profit maximalizálást. Vélhetően az alábbi megfontolás vezette őket: A Kiskunság éghajlata nedves kontinentális, ami mellett rengeteg búza termeszthető, és van itt kétharmadnyi víz felület, ami csak a helyet foglalja, de nem lehet termeszteni rajta. A természet, így a vízhálózat is csak valami, ami csakúgy ott van, ha lecsapoljuk, majd nem lesz ott. A természeti adottság is csak valami, ami csakúgy ott van. Bármit teszünk, az ott maradt. Hát nem maradt ott. Ahogy fogytak a vizek, csökkent a csapadék, száradt a klíma. Közben a tudomány is fejlődött, fejlődgetett. 
Korszak alkotó felismerésként robbant a tudományos élet homlokterébe, a természet rendszer, nem valami, ami csak úgy ott van. Ennek kb. harminc éve, de a két pellengére állított vízügyi igazgatóság szakemberei a mai napig úgy tartják, a természeti adottság valami, ami csakúgy ott van, a természet is, ha a víz csakúgy ott van, akkor ha elvezetjük, majd nem lesz ott. Nagy kaland. Igen ám drága barátaim, de a nem is annyira új, már több mint harminc éves tudományos eredmények arról tájékoztatnak bennünket, hogy a természet rendszer. A rendszernek adott a szerkezete, ahhoz működés társul, amelynek lényege, a rendszer adott állapotának fenntartása. Na drága barátaim, ez az, amit adottságnak neveztek. Nevezhetitek így, nincs is ezzel semmi baj, csak fel kell fogni, van egy táj, felszínének kétharmadát víz borítja, ez a kétharmados víz borítás adja a tájszerkezetet. Ehhez társul a nedves kontinentális klíma. Ha most csökken a szerkezetben a víz, a klíma is szárad. Amikor a felszíni vízborítás kritikussá válik, mint most a Kiskunságon, akkor a klíma félsivatagi. Amikor eltűnik, akkor lesz sivatagi. Ehhez képest, hogy lassan vagy gyorsan vezetjük el a vizet, csak annyit jelent, lassan vagy gyorsan varázsolunk sivatagot a tájból. És akkor most aktualizálom Himnuszunk vonatkozó sorait.
Értünk kunság mezején ért kalászt lengettél, majd mérnökeink munkája miatt homokot kergettél.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Éghajlatváltozás - a médián túli valóság

szkíta tájépítészet tudása

Péter negyedik árulása