Az önszerveződő rendszerek szolgálatában

I. Rendszerelméleti alapvetés. A táj és az ott berendezkedett élet rendszer, mégpedig önszerveződő rendszer. Ez azt jelenti hogy adott a szerkezete, ehhez társul a működés. Konkrétan: a Kiskunság esetében a tájszerkezet sajátsága, hogy egészen 1901-ig felszínének kétharmadát víz borította. Ez alapján nem véletlen, hogy Kiskunhalas a halról és nem szántóföldi növényről kapta a nevét és még véletlenül sem hívták soha Kiskunbúzásnak vagy Kiskunkukoricásnak. A vízben gazdag tájszerkezethez nedves kontinentális klíma társult.

II. Virtuális rémálom, és a valóság. A nedves kontinentális klímára neves szakembereink úgy tekintettek, mint állandó adottságra, ami csak úgy ott van, és aminek mellesleg semmi köze a tájszerkezethez. tehát kiaknázható. Ha elvezetjük a vizet, több szántónk lesz, ami a klimatikus adottság mellett több termést és több pénzt jelent. Na itt látszik meg a mohó sapiens valódi arca, és hogy a tudomány nem több, mint a természet kirablását célzó hatalmi berendezkedés szolgáló leánya. Ami nem is lenne baj, ha igaza volna, de ezek a természeti adottságok csak a tudomány rémálmában létező abszurditások. A nedves kontinentális klíma ugyanis egyáltalán nem független a táj szerkezetétől, nem valami, ami csakúgy ott volt, amit ki lehet aknázni, hanem a kétharmados felszínborítással jellemezhető tájszerkezet működésének eredménye. 

III. Nézzünk szembe önmagunkkal! Konrád Lorenz a múlt század ötvenes éveiben már jelzi, a természet rendszer, James Lovelock Gaia elmélete a hetvenes évek óta ismert. Tehát idestova ötven éve fel kellett volna ismerni a rendszer szerkezete és arculata közötti összefüggést. A vízügyi tudományok ez alatt az idő alatt csak odáig jutottak el, hogy bizonygatják a klíma megváltozása és a víz elvezetése között nincs számottevő összefüggés. Mit is szolgál akkor e tudomány? A valóság feltárását? Vagy esetleg a Kiskunság kifosztását, akár teljes elpusztítása árán is? Ami a felismerés lehetőségét illeti, az első pillanattól kezdve észre lehetett volna venni. Amikor elkezdik elvezetni a Kiskunság vizeit az 1900-as évek elején, rögtön csökkenni kezd a csapadék mennyisége, míg nem száz év alatt e beavatkozásokkal sikerül víz nélküli szerkezetet, ezzel csapadékszegény, félsivatagi éghajlatot létre hozni. Mert egy rendszeren belül a szerkezet és a működés ilyen összefüggést mutat. És a folyamat végig adatolt. Csak épp senkinek nem jutott összevetni a víz elvezetésére és a csapadékcsökkenésére utaló adatsort, így fel sem merült senkiben, hogy a Kiskunságról a 100 év alatt levezetett mintegy 40 köbkilométernyi víz, esetleg hiányzik onnan. A terület vízhiányos, és a mai napig elvezetjük az odaérkező vizet. Lehetőleg teljes mértékben. Na ez már csak Besenyő Pista bácsi szavaival írható le: normális? Ez nem csak arra utal, hogy a vízügyi ágazat neves képviselőinek fogalmuk sincs arról, a természet rendszer, de arról sem mit is jelent ez, arról még kevésbé, mekkora pusztítást méltóztattak végezni az elmúlt száz évben, mikor tökkelütött idióták módjára olyasformán változtatták meg a táj szerkezetét, mintha magukra és a bennük bízó szerencsétlen sorstársaikra gyújtották volna a házat, mondván, így nem lesz olyan hideg. De azt is, hogy a tájszerkezet visszaállításával az eredeti adottságok is visszaállíthatók.

IV. A táj felépítésének lehetősége Nem csak a szerkezet leépítésére, de felépítésére, nem csak pusztításra, de építkezésre, a természet gazdagítására adott a lehetőségünk. Választhatunk tehát, hogy a vízügyi ágazat mintájára tökkelütött idiótaként pusztítunk továbbra is, mint elefánt a porcelánboltban, vagy épp az ellenkezőjét csináljuk mint ostoba kretén pusztítóink, neki állunk a tájszerkezet visszaállításának. A feladat nem olyan nehéz. A természet is ezen dolgozik. Ha évről évre nem fordítanának milliárdokat a vízelvezetésre, a Kárpát-medence klímája rég helyreállt volna és egy önállóan is életképes táji léptékű rendszer létezne itt, mely vélhetően kezelni tudná az éghajlat változás keltette szélsőségeket. Akkor válasszunk! Azért had jegyezzem meg, aki tökkelütött idióta kreténként viselkedik, előbb utóbb azzá válik maga is, ilyenekre a tyúkólat nem lenne szabad rábízni, nem egy ország vízgazdálkodását.

Megjegyzések

  1. Csak azért nem a bejegyzésben fűzöm hozzá, hogy árválkodjon itt egy megjegyzés is. Feleim, adott a feladat. Ha vissza akarjuk hozni a táj eredetei adottságait, helyre kell állítanunk az eredeti tájszerkezetét. Ilyen egyszerű. Ehhez meg kell nézni, milyen lenne a táj a természet szerint, és már adott is a cél, ahová el kell jutni. Persze vállat vonhatunk és mehetünk tovább a lenini úton az egyre közelebb tátongó szakadék felé. Igaz is, aki hülye, haljon meg. És az se jusson különb sorsra, aki a hülyéket követi.,

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Éghajlatváltozás - a médián túli valóság

szkíta tájépítészet tudása

Péter negyedik árulása